Education Without Borders

Ακόμη κι αν οι Πανελλήνιες σε απογοήτευσαν… δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου!

Ασφαλώς ονειρεύτηκες!

Προφανώς κουράστηκες!

Σίγουρα ήλπιζες!

Βεβαίως και θα ήθελες να είσαι τώρα φοιτητής στη σχολή που για αρκετό διάστημα έλεγες πως θέλεις να περάσεις!

Όμως λάβε υπ’ όψιν σου ότι η επιτυχία στη ζωή δεν βασίζεται 100% στα αποτελέσματα μιας εξέτασης. Δεν βασίζεται καν στη σχολή και τις σπουδές που κάποιος επέλεξε στην ηλικία των 16 ή 17 χρονών!

Τώρα βρίσκεσαι σε ένα σταυροδρόμι – σε έναν κυκλικό κόμβο με πολλές (δι)εξόδους – και αν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες σου, το μόνο που αυτό σημαίνει είναι πως η συγκεκριμένη διέξοδος από τον κόμβο δεν είναι ανοικτή για σένα, τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή.

 

Όμως, έχεις απίστευτα πολλές επιλογές! Μια από αυτές είναι να ξανακάνεις τον κύκλο του κόμβου και να δεις αν την επόμενη φορά (σε ένα χρόνο από τώρα) η συγκεκριμένη έξοδος θα είναι ανοικτή. Όμως ο αριθμός των υπόλοιπων διεξόδων είναι αναρίθμητος.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν «Ουδέν κακόν αμιγές καλού.», που σημαίνει πως σε κάθε αρνητική εξέλιξη υπάρχει πάντα κάτι θετικό.

Οι έξι δεκαετίες εμπειρίας στη ζωή μου επιτρέπουν να σε συμβουλεύσω να αναζητήσεις τη θετική πλευρά της τωρινής σου απογοήτευσης και είμαι σίγουρος πως θα βρεις ανέλπιστες λύσεις που δεν φαντάστηκες ποτέ. Θα έχεις επίσης μια ευκαιρία που θα έχουν στερηθεί οι φίλοι και συμμαθητές σου που είχαν ευνοϊκότερα αποτελέσματα από τα δικά σου. Ποια; Μα την ευκαιρία της αναθεώρησης! Αν η λέξη «αναθεώρηση» σε ξαφνιάζει, απλά σκέψου την παρακάτω εικόνα που θα σου περιγράψω και θα καταλάβεις. Θα μιλήσω υποθετικά με εσένα στο επίκεντρο.

Στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου αποφάσισες την «κατεύθυνση» που ήθελες να βάλεις στην «επαγγελματική» σου ζωή. Δώσε βάρος στις λέξεις «κατεύθυνση» και «επαγγελματική»! Όμως στην τρυφερή εκείνη ηλικία δεν ήξερες ούτε πού θα μπορούσε να οδηγήσει η εν λόγω κατεύθυνση, ούτε καν τι σημαίνει επαγγελματική ζωή. Αυτό που ήξερες – τόσο εσύ, όσο και οι γονείς σου – ήταν πως είχες μια – κάποια – κλίση σε κάποια μαθήματα του δημοτικού.

Στις πρώτες τάξεις του Λυκείου, το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι! Είχες ήδη αρχίσει την προγύμναση και τα φροντιστήρια, είχες ήδη εστιάσει στα μαθήματα που θα σε πήγαιναν «ντουγρού» (συγχωρήστε τη λέξη) για έναν αόριστο και ασαφή στόχο. Έναν στόχο που θα είχε ένα ιδεατό bullseye, αλλά που τελικά θα τον θεωρούσες πετυχημένο όπου και να τον έβρισκες.

Όλα αυτά τα έκανες σε μια απίστευτα μεγάλη και μακρόχρονη προσπάθεια και βαδίζοντας σε μια διαδρομή που την αποφάσισες χωρίς να έχεις όλα τα δεδομένα, χωρίς να ξέρεις πού ακριβώς θα φθάσεις και εντέλει χωρίς να ξέρεις αν αυτό ήταν το κάλεσμα σου. Ξέρεις, «your calling» που λένε οι αγγλοσάξονες.

Είχες ποτέ χρόνο να σκεφτείς την ορθότητα της επιλογής σου; Σου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να αναθεωρήσεις; Τόλμησες ποτέ να πεις σε κάποιον αν ήσουν ή όχι σίγουρος για τη διαδρομή σου; Η απάντηση είναι προφανώς όχι! Να λοιπόν τώρα η ευκαιρία να αναθεωρήσεις! Να σκεφτείς το κάλεσμα σου από την αρχή! Να αναζητήσεις αυτό που θα σου δώσει ευτυχία στην εργασία σου. Εγώ προσωπικά το βρήκα μέσα από μια τέτοια διαδικασία και έζησα μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή σαν καθηγητής της αγγλικής, παρά το γεγονός ότι σε όλα τα χρόνια του σχολείου επέμενα πως ήθελα να γίνω μηχανολόγος.

Και με αυτή την ευκαιρία θέλω να σου πω να ρίξεις μια σοβαρή ματιά και στον οργανισμό που εδώ εκπροσωπώ. Δες το edwibo.eu γιατί ο κλάδος τον οποίο υπηρέτησα και αγάπησα έχει ανάγκη από νέο αίμα, από νέους ανθρώπους, από νέα ταλέντα που θα αγκαλιάσουν τις παλιές και δοκιμασμένες εκπαιδευτικές μεθόδους και παντρεύοντας τες με τις νέες τεχνολογίες θα προσφέρουν στα παιδιά του αύριο την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στη αγγλική γλώσσα.

Το EdWiBo Team και εγώ προσωπικά θα χαρούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σου αν αυτό σε βοηθήσει να αναθεωρήσεις τις επιλογές σου.

Μιχάλης Ανετόπουλος

Share this article :
Facebook
X
LinkedIn
VK
Skype
Threads
Telegram
Email
Print
Newsletter ;)